Pagini

Pagini

9 oct. 2015

ZILELE PORŢILOR DESCHISE 2015

        În cadrul evenimentelor prilejuite de ZILELE PORŢILOR DESCHISE, în perioada 12-16 octombrie 2015, ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.17 din GALAŢI  are onoarea să vă invite la două întâlniri speciale:
1. Miercuri, 14 octombrie 2015, ora 9.00, în Biblioteca şcolii avem ca invitat de onoare pe poeta si publicista ANGELA BACIU la un moment de suflet şi artă literară intitulat "Printre frunze şi cuvinte".
Vor întreţine atmosfera creaţiile elevilor din şcoală şi vom asista la lansarea cărţii de interviuri: “Despre cum nu am ratat o literatura grozavă” de Angela Baciu (ed.Junimea); evenimentul va fi urmat de o sesiune de autografe şi fotografii.
2. Joi, 15 octombrie.2015, ora 17.30 la sala de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi va avea loc un spectacol cu titlul “CULORILE TOAMNEI ÎN OGLINDA TIMPULUI”.
Şcoala Gimnazială Nr.17 Galaţi organizează acest eveniment cu participarea deosebită a Grupului vocal-instrumental de muzică veche KALOFONIS din cadrul Asociaţiei pentru Promovarea Patrimoniului Cultural Galaţi şi a Asociaţiei Culturale "Ars Poetica" din Brăila - partenerii şcolii.
Spectacolul se adresează tuturor sufletelor tinere care doresc să dea viaţă unui dialog între tradiţie şi modernitate. Si de această dată, poeta Angela Baciu ne va fi alături, atât în calitate de scriitor, cât şi de moderator.
Coordonator principal: Anca Barbu - director
       Vă invităm oricând doriţi să faceţi cunoştinţă cu inimoasa echipă de cadre didactice şi elevi de la Şcoala Gimazială Nr.17 Galaţi.
     Suntem o instituţie în care actul didactic de excepţie este îmbinat desăvârşit cu diverse activităţi extraşcolare care conturează caractere frumoase.
       Elevii noştri sunt precum nucile magice din care, sub mângâierea si dăruirea profesorilor, se vor naşte viitorii arbori. Aceste realităţi sunt certificate de numeroase premii la festivaluri, concursuri şi olimpiade şcolare, precum şi de munca ce individualizează instituţia în peisajul educaţional gălăţean - experienţa de 19 ani în aplicarea alternativei educaţionale "Step by step".

Cuvintele care ne ghidează sunt:
        "Cu noi şcoala îţi va fi cheie pentru-a reuşi".

     Mulţumim Casei de Cultură a Sindicatelor Galaţi şi scriitoarei Angela Baciu pentru sprijinul acordat.

Vă aşteptăm!























25 sept. 2015

Laboratorul de Informatică al Școlii Gimnaziale nr 17, inaugurat cu sprijinul Webhelp România

     Webhelp România continuă campania de donații de calculatoare, din această toamnă, la Școala Gimnazială nr 17 din Galați. Grupul francez Webhelp, care are un sediu și în Galați, a donat pentru laboratorul de informatică al școlii 25 de calculatoare.
 
       Evenimentul de lansare al laboratorului de informatică a avut loc la ora 12.00, în prezența Inspectorului Scolar General, prof. Mioara Enache, Directorului General al Școlii Gimnaziale nr. 17, Anca Barbu, și a reprezentanților Webhelp România Olesea Duman, Director site Webhelp Galați, și Iulia Becheanu, Responsabil de Comunicare Webhelp România.
 
      Webhelp România donează, în fiecare toamnă, calculatoare pentru instituții de învățământ din orașele în care grupul este prezent. Este pentru prima oară când o astfel de donație ajunge într-o școala generală.
Recent, Webhelp România a mai donat alte 30 de calculatoare și pentru Colegiul Național «Alexandru Ioan Cuza », din Galați, iar anul trecut a donat calculatoare către Universitatea Petrol-Gaze din Ploiești.  Valoarea calculatoarelor donate depășește 9000 de euro.
 
      « Cunoștințele de operare PC sunt esențiale în zilele noastre. Noi, cei de la Webhelp, susținem educația și ne implicăm în mod constant în viața comunităților în care ne desfășurăm activitatea. De data aceasta, am utilat laboratorul de informatică al Școlii Gimnaziale nr. 17 și al liceului Alexandru Ioan Cuza. În anii anteriori am sprijinit instituții de învățământ din Ploiești și București. Pentru Webhelp, aceasta este o investiție în viitor, un viitor în care copiii dispun de mijloacele materiale pentru o educație solidă », a precizat Olesea Duman, Director site Webhelp Galați.
 
      Webhelp, primul recrutor din România în rândul francofonilor specializat în relații clienți, are peste 1.800 de angajați, în cele patru sedii ale sale din București, Ploiești și Galați. Echipa Webhelp România din Galați are peste 350 de angajați, iar recrutările continuă până la finalul anului.

10 sept. 2015

ÎN CURAND ÎNCEPE ŞCOALA


DRAGI ELEVI, COLEGI ȘI PĂRINŢI,

          Iată că și această vacanță a luat sfârșit.  LUNI 14.09.2015, ORA 8.30, începem  Noul An Școlar 2015-2016,  pe care dorim să-l parcurgem împreună cu responsabilitate și implicare în toate tipurile de activități pe care le vom avea de realizat. De aceea tuturor - elevi, cadre didactice și părinți- le dorim mult succes, încredere în forțele proprii și rezultate frumoase.

     Director ,
   Prof. Barbu Anca                                       

                                      

                                   

21 apr. 2015

PRINTRE FLORILE POEZIEI

      

            Într-o lume în care totul este făcut în fugă, iar date importante ale culturii sunt trecute cu vederea sau aniversate în mare grabă, în Şcoala Gimnazială Nr.17 Galaţi,la biblioteca şcolii s-a sărbătorit în data de 23 martie – Ziua Internaţională a Poeziei ( declarată de UNESCO în anul 1999 pentru a fi sărbătorita în data de 21 martie), cu tema “PRINTRE FLORILE POEZIEI”
           În parteneriat cu catedra de limba şi literatură română şi sprijinul doamnei director prof.Anca Barbu,ne-am propus să menţinem vie imaginea culturii româneşti,precum şi stabilirea unui dialog între poezie si alte genuri de creaţie, în acest context  noi devenind  îndrumători culturali într-o perioadă în care tehnologia avansează într-un ritm extrem de rapid, orientând elevii să apeleze la carte, să aprecieze lectura,în această zi poezia.
             Sub inspiraţia cuvintelor rostite de o elevă şi anume” florile sunt mici bucăţele rupte de Dumnezeu din sufletele celor buni,iar apoi plantate cu mare grijă pentru a fi sigur că înfloresc”,au început să crească minunatele ganduri şi emoţii ale elevilor clasei a V-a A,sărbătorind printr-o incursiune inedită într-un univers detaşat de realitatea cotidiană(sala de clasă) arta florilor regasite în poezie,pictură şi muzică.
            Doamna bibliotecar Genoveva Manea a adus literatura în faţa copiilor printr-o expoziţie de carte , texte nestudiate  –  poezie populară :  Magda Isanos, Alexandru  Macedonscki,Al.Philippide,Ioan Alexandru,Dimitrie Anghel. Liricul a fost scăldat în muzica lui Chopin şi a lui Tudor Gheorghe, acompaniată vizual  de acuarelele artistei Constanţa Abălaşei Donosă.
           Elevii au pătruns într-o lume nouă, modelatoare de sentimente, cu ochii miraţi de frumuseţile ascunse lor până atunci. Poezia a generat emoţia, muzica a întreţinut-o, iar pictura a materializat-o în idei calde sub vârful stiloului. Pornind de la o definiţie personală a florilor(la început cu evidente nuanţe ecologice), elevii clasei a V-a A au elaborat individual  o grădina suspendată pe idei – dialog intre o floare din vază şi o floare din pământ, monolog al unei roze ce se stinge,povestea unui crin. Pentru a-şi dovedi creativitatea ,originalitatea si pentru a-şi deprinde capacitatea de a munci în echipă,elevii au lucrat în continuare pe grupe,dând frâu liber imaginaţiei şi cuvintelor în urma celor auzite şi vizualizate,au realizat portofolii cuprinzând desene,scurte compuneri,eseuri, iar liderii de grup şi-au prezentat cât de bine au putut  în faţa celor prezenţi creaţiile.În semn de apreciere ,cele mai frumoase portofolii au fost expuse pe holul şcolii, la loc de cinste.
           Întâlnirea a lansat un portofoliu „Sentiment şi poezie”  care va fi mărturie a vizitelor viitoare în biblioteca şcolii,printre poeţi necunoscuţi şi versuri deschizătoare de inimi,pentru păstrarea culturii şi a valorilor naţionale,care să se fixeze cât mai bine în mintea elevilor.
              La sfârşitul activităţii elevii partcipanţi ,au ajuns la concluzia că astfel de activităţi păstreză vie amintirea celui care a lăsat o poezie, o operă nemuritoare.


           Profesor Anca Barbu,bibliotecar, Genoveva Manea,Şcoala Gimnazială Nr.17 Galaţi





6 apr. 2015

ZIUA MONDIALĂ A POEZIEI

               Luni 23 martie a.c. Elevii clasei a-VI-a B şi un grup de elevi ai clasei a-VI-a A au fost invitaţi...la un ceai poetic şi fierbinte !
              “Ceainăria poeziei” a reunit, alături de elevi, volume de versuri, “Răvaşul” lui Pastorel Teodoreanu, strunele şi vocea lui Tudor Gheorghe, chipul şi cuvintele lui Nichita, notele lui Gheorghe Zamfir personificând romanismul pe o scenă franceză...A fost prezentă şi Regina Poeziei, alături de doi prinţi viteji-Mara ,Dănuţ şi Patric-clasa Pregătitoare A, totul îmbogăţit de “recuzita” pregătită de elevii clasei a-IV-a A Step-by-Step la întâlnirea de dimineaţa: “poeme pe serveţel” şi “fructiera din boabe de cafea”.
             Sub titlul "VERSUL, PLĂMADĂ DE SUFLET" , activitatea a reprezentat a doua ediţie dedicată Zilei Mondiale a Poeziei, ”urmare” a evenimentului “Îţi scriu, domniţă, printr-un flutur” de anul trecut şi a fost rodul colaborării unui grup de cinci cadre didactice inimoase, dar şi o ilustrare a posibilităţilor de colaborare între elevii claselor din învăţământul primar şi a celor din gimnaziu-prof. Doina Tomoilă, prof. Nicoleta Cărăuşu, prof.înv.primar Doina Enache, prof.înv.primar Alina Marin şi, nu în ultimul rând, înv.Jenica Ştefan, consilier educativ.

            “Să fii poet înseamnă în primul rând să poţi privi, şi-apoi să VEZI!”


 







9 mar. 2015

Holocaustul în România

         Joi, 05.03.2015, a avut loc la biblioteca unităţii şcolare o nouă activitate dedicată Holocaustului cu tema : ,,Holocaustul în România. Responsabilitatea memoriei publice", în parteneriat cu Muzeul de istorie ,, Paul Păltănea" din Galaţi şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Galaţi.
         În cadrul activităţii au fost relatate condiţiile evreilor din România din acea perioadă printr-o prezentare Prezi elaborată de doamna profesor de istorie Năstase Georgiana Lorena şi prin discursul  domnului muzeograf Bodea Valentin , într-o atmosferă încărcată istoric, plină de emoţie şi patimă ce i-a marcat pe elevii prezenţi la eveniment.
     Invitatul special, domnul plutonier major Mircea Cătălin Bădin, a prezentat ,, Repere din istoria jandarmeriei gălăţene 1850-2015".
         Fotografii din cadrul evenimentului : click aici


În lumea minunată a cărţilor

        În data de 27 februarie 2015, în biblioteca şcolii a avut loc activitatea cu tema ,,În lumea minunată a cărţilor" la care au participat elevii clasei I B, însoţiţi de doamna prof. înv. primar Mariana Negrici.
        Activitatea s-a desfăşurat într-un cadru primitor, amenajat cu desene şi cărţi de poveşti. Elevilor le-a fost prezentat în power point un film reprezentând drumul parcurs de o carte, povestea ,,Zâna Zorilor" , precum şi ghicitori din lumea cărţilor.
          În încheierea activităţii li s-a explicat modalitatea prin care pot deveni cititori.

Articol realizat de doamna bibliotecar,
Manea Genoveva





10 feb. 2015

Prima vizită la bibliotecă

            În data de 26 ianuarie 2015, elevii clasei pregătitoare A, însoţiţi de doamnele prof. înv. primar Enache Doina şi Marin Alina Cătălina, au fost oaspeţii bibliotecii şcolii.
      Cei mici au fost entuziasmaţi, dar şi miraţi de mulţimea cărţilor de pe rafturi. Doamna bibliotecară Genoveva Manea le-a explicat cum sunt aranjate cărţile, după autori, în ordine alfaberică, cum trebuie să procedeze pentru a deveni utilizatorii acesteia.
           Doamnele profesor le-a explicat ce este biblioteca, fiind locul unde nu te poţi plictisi, le-a citit povestea ,, Cartea cu ochii albaştrii", precum şi ghicitori din lumea cărţilor.
         Cu toţii au promis că vor reveni atunci când vor învăţa bine să citească şi vor dori să împrumute cărţi adecvate vârstei lor. 





9 feb. 2015

Programul Junior Achievement Romania în şcoală

Programele Junior Achievement România (JAR)


Ȋncepând cu anul şcolar 2014/2015, în şcoala noastră se desfăşoară, sub formă de activităţi extra-curriculare, programe internaţionale Junior Achievement România.
„Programele concepute şi implementate de JAR (prin parteneriatul cu Ministerul Educației Naționale din 2003) acoperă cinci categorii: educaţie antreprenorială, consiliere şi orientare în carieră, educaţie financiară, etică şi responsabilitate, sănătate şi viaţă activă
Prin intermediul acestora, tinerii dobândesc cunoştinţe şi îşi dezvoltă aptitudini şi competenţe esențiale pentru carieră și viață și experimentează diferite roluri sociale şi atitudini necesare în economia de piaţă reală.” ( http://www.jaromania.org/despre/programe/2).
Fiecare program JAR cuprinde un pachet educaţional complet și gratuit care include:
·         Training-uri şi  consultanță on-site şi online în implementare pentru cadrele didactice;
·         Platformă academică pentru webinarii (pentru profesori, elevi, studenţi);
·         Website pentru derulare program, proiect aferent şi accesare resurse;
·         Kit materiale in versiune print şi digital: ghidul profesorului, manualul elevului, auxiliare didactice;
·         Certificate pentru profesorii și elevii care urmează programul şi parcurg cu succes evaluarea;
·         Acces al profesorilor, elevilor, studenţilor la reţeaua internaţională a celor 121 de ţări participante în programul JA.
În şcoala noastră, anul acesta sunt implementate următoarele module:
ü  Comunitatea noastră (clasa a III-a B, coordonatori prof. Gabriela-Nicoleta Mardar şi prof. Cezarina-Paula Niţă)
ü  Economia noastră (clasa a IV-a A, coordonatori prof. Jenica Ştefan şi prof. Mihaela Ciolacu)
ü  Noi înşine (clasa Pregătitoare A, coordonatori prof. Doina Enache şi prof. Alina-Cătălina Marin)
ü  Familia mea (clasa I A, coordonatori inst. Dumitra Daniela Zaharov şi prof. Mariana Țopa, clasa I B – prof. Mariana Negrici).


Profesor pentru învăţământul primar,
Gabriela-Nicoleta Mardar






30 ian. 2015

Ziua internaţională a comemorării Holocaustului

    Marţi, 27 ianuarie 2015, Şcoala Gimnazială nr. 17 a fost gazda expunerii ,,Ziua internaţională a comemorării Holocaustului", zi care marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste şi sfărşitul Holocaustului.
     Activitatea face parte din proiectul educaţional ,,File de memorie evreiască", iniţiat de Şcoala Gimnazială nr. 17 , Şcoala Gimnazială nr. 22 şi Colegiul Tehnic ,,Traian Vuia" şi şi-a propus să evidenţieze rolul istoriei în promovarea dialogului intercultural, să cultive valorile umane ( toleranţă, demnitate) şi să condamne atitudinile antisemite.
    Elevii din clasele a VII-a şi a VIII-a au putut valorifica expunerile realizate de muzeograf Valentin Bodea şi prof. istorie Năstase Georgiana  prin prezentarea unor colaje care să reflecte modul în care Holocaustul este perceput de către ei ( prezentare Prezi). Eleva Scutaru Ioana, din clasa a VII -a A, a descris mărturiile lui Abraham Devy (supravieţuitor al Holocaustului, din Galaţi; Abraham Devy avea 8 ani când a fost deportat în Transnistria împreună cu familia). 
Pentru vizualizare galerie << click aici >>
Prezentare Prezi elaborată de prof. istorie Năstase Georgiana Lorena - Descarcă



Apariţii mass-media

1. Holocaustul comemorat la Scoala Gimnaziala nr. 17 ( preluat de la StirileVoxTv ) 





Dacia Literara- 175 de ani

         Miercuri, 28 ianuarie 2015, la Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi, s-a realizat activitatea ,,175 de ani de la apariţia revistei Dacia Literară" în colaborare cu Muzeul de Istorie ,,Paul Păltănea" Galaţi, participând şi elevii Şcolii Gimnaziale nr. 22 Galaţi .
       În cadrul activităţii au fost prezentate materiale multimedia de către muzeograf Delia Pohrib şi prof. Năstase Georgiana. 
       Prof. Barbu Anca a prezentat împreună cu elevii claselor a VII -a şi a VIII -a un moment dedicat adevărurilor valabile în istorie. Participanţii au fost solicitaţi să găsească elementele de unicitate ale poporului român regăsite în textele scriitorilor paşoptişti din ale căror creaţii s-a recitat.
       Doamna bibliotecar Manea Genoveva Gina a prezentat o expoziţie de carte cu autori care au apărut în paginile revistei Dacia Literară.
      La sfârşitul activităţii , elevii s-au bucurat de o surpriză din partea muzeului : au avut ocazia să citească din cărţi datând din anii 1840,1848, 1918 şi să-şi scrie numele cu litere din alfabetul chirilic.
       Revista Dacia literară a fost editată la Iaşi, pe 30 ianuarie 1840, sub redacţia lui Mihail Kogălniceanu.
      Numele revistei este sugestiv exprimând obiectivul paşoptistilor de a realiza unitatea prin cultură a tuturor românilor, anticipând unificarea politică şi istorică. Este afirmată ideea de naţiune română prin evocarea Daciei strămoşeşti ca vatră a etnogenezei.
       Programul revistei a fost expus în I nr. în articolul ,, Introducţie" de Mihail Kogălniceanu.
      Kogălniceanu subliniază că Dacia Literară va fi un liant cultural între provincii (în ea se vor vedea ,,scriitorii moldovei, munteni, ardeleni, bănăţeni, bucovineni". 
       Pentru vizualizare galerie << click aici >> .
       Prezentarea  Prezi  elaborată de prof. istorie Năstase Georgiana Lorena descărcare << click aici >>


29 ian. 2015

Mica Unire

         Marţi,20 ianuarie 2015, Şcoala Gimnazială nr. 17 a participat la evenimentul cultural << Porţi deschise la Muzeul ,,Casa Cuza Vodă " >>, prilejuit de activitatea dedicată Unirii Principatelor Române.
         Activitatea face parte din proiectul educaţional ,,Muzeul şi şcoala. Ora de istorie la muzeu" şi a vizat familiarizarea elevilor cu istoria oraşului şi a monumentelor sale, valorificarea sentimentului de apartenenţă la comunitatea locală şi naţională.
       Am asistat la expunerea susţinută de muzeograf Valentin Bodea ,,Galaţii şi Unirea Principatelor Române".
        Elevii Şcolii Gimnaziale nr. 17, coordonaţi de prof. de istorie Năstase Georgiana Lorena au participat la un concurs intitulat ,,Mica Unire" , alături de elevii Şcolii Gimnaziale nr. 16, "Sfinţii Împăraţi" şi Liceul cu Program Sportiv. 
         Pentru vizualizare galerie << click aici >>



Articol realizat de doamna prof. istorie
Năstase Georgiana Lorena 

21 ian. 2015

Dor de Eminescu şi Vieru

       În data de 16 ianuarie 2015 , biblioteca Şcolii Gimnaziale nr. 17 Galaţi, a fost gazda activităţii dedicate împlinirii a 165 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, având tema ,, Dor de Eminescu şi Vieru" , coordonată de către doamnele profesor de limba şi literatura română dir. Anca Barbu şi  Nicoleta Cărăuşu , participanţi fiind elevii claselor V-VIII.
       La această activitate au fost prezente d-le profesor. Maricica Boldea, Doina Tomoilă, Viorica Alexandru şi Bibliotecar Genoveva Manea.



Articol realizat de bibliotecar,
Manea Genoveva