Pagini

Pagini

30 ian. 2015

Dacia Literara- 175 de ani

         Miercuri, 28 ianuarie 2015, la Şcoala Gimnazială nr. 17 Galaţi, s-a realizat activitatea ,,175 de ani de la apariţia revistei Dacia Literară" în colaborare cu Muzeul de Istorie ,,Paul Păltănea" Galaţi, participând şi elevii Şcolii Gimnaziale nr. 22 Galaţi .
       În cadrul activităţii au fost prezentate materiale multimedia de către muzeograf Delia Pohrib şi prof. Năstase Georgiana. 
       Prof. Barbu Anca a prezentat împreună cu elevii claselor a VII -a şi a VIII -a un moment dedicat adevărurilor valabile în istorie. Participanţii au fost solicitaţi să găsească elementele de unicitate ale poporului român regăsite în textele scriitorilor paşoptişti din ale căror creaţii s-a recitat.
       Doamna bibliotecar Manea Genoveva Gina a prezentat o expoziţie de carte cu autori care au apărut în paginile revistei Dacia Literară.
      La sfârşitul activităţii , elevii s-au bucurat de o surpriză din partea muzeului : au avut ocazia să citească din cărţi datând din anii 1840,1848, 1918 şi să-şi scrie numele cu litere din alfabetul chirilic.
       Revista Dacia literară a fost editată la Iaşi, pe 30 ianuarie 1840, sub redacţia lui Mihail Kogălniceanu.
      Numele revistei este sugestiv exprimând obiectivul paşoptistilor de a realiza unitatea prin cultură a tuturor românilor, anticipând unificarea politică şi istorică. Este afirmată ideea de naţiune română prin evocarea Daciei strămoşeşti ca vatră a etnogenezei.
       Programul revistei a fost expus în I nr. în articolul ,, Introducţie" de Mihail Kogălniceanu.
      Kogălniceanu subliniază că Dacia Literară va fi un liant cultural între provincii (în ea se vor vedea ,,scriitorii moldovei, munteni, ardeleni, bănăţeni, bucovineni". 
       Pentru vizualizare galerie << click aici >> .
       Prezentarea  Prezi  elaborată de prof. istorie Năstase Georgiana Lorena descărcare << click aici >>


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu