20 nov. 2013

ŞCOLI EUROPENE



ŞCOLI EUROPENE- O FEREASTRĂ DESCHISĂ PRIETENIEI


        Marţi 19 noiembrie 2013 Casa Corpului Didactic din oraşul nostru a organizat, în cadrul programului “Festivalul Şanselor Tale”, o activitate de prezentare proiectelor şi programelor desfăşurat în anul şcolar precedent între diferite şcoli galatene si şcoli europene localizate în mai multe tari ale continentului.La aceasta prezentare a participat si un grup de elevi ai şcolii noastre, aflaţi la începutul gimnaziului-o întîlnire din care am avut cu toţii multe de invatat:
        România si Turcia- o comuniune de idei inovatoare în domeniul civic si un proiect frumos si productiv între colegii de la Şcoala nr. 28  si o unitate şcolară turcă; am aflat -printre imagini frumoase ale tinutului asiatic- cat de dominatoare pot fi traditiile si cat de importanta este libertatea de gandire.
Unul dintre proiectele noastre preferate a fost RAINBOW VILLAGE,un proiect e-Twinning de reconstruire a lumii in care traim,lucrat de colegii nostri de clasa a-VIII-a de la Scoala nr.29.Cu aceasta ocazie am cunoscut si un profesor deosebit,vorbitor nativ de limba engleza,care indruma elevii Liceului din Pechea,si care ne-a vorbit despre proiectul domniei-sale de promovare a unui limbaj comun intre scolile lumii.
         Si nu in ultimul rand,un proiect al Liceului Sf.Maria,din care am invatat ce pericol constituie obezitatea si ce cai de interventie putem alege.
        Ne-am bucurat de lucrarile plastice ale colegilor din scolile galatene si am surprins cateva imagini pentru bucuria cititorilor acestui blog.
        Va oferim si linkurile proiectelor indragite de noi:

URMATORUL PROIECT DE SUCCES NE VA APARTINE!

va urma...

11 nov. 2013

SUFLETUL ZIDURILOR





SUFLETUL ZIDURILOR

             Miercuri 6 noiembrie a.c. Clasa a-V-a B a optat pentru o ora de dirigentie desfasurata in laboratorul multi-media al scolii, bineinteles impreuna cu prof.diriginte Doina Tomoila si impreuna cu talentul lor la desen, impreuna cu ideile de colaj, impreuna cu frumoase cuvinte asezate ,ca niste frunze de toamna,in sufletul lor ,fara sa uite caietul de dirigentie si nici entuziasmul.
            Aceasta activitate reprezinta  si o concluzie a orelor de dirigentie desfasurate sub egida “Orasul meu nu este o insula” .
“Nimeni nu mai vrea să îşi aducă aminte sau să afle ce a fost Galaţiul de altădată, ce a însemnat viaţa pe malul Dunării înţesate de vase de marfă sau de boemi care îşi găseau inspiraţia şi muza în albastrul fluviului sau în aroma teilor de pe aleea Domnească...
Zeci de clădiri stau în uitare, acoperite de indiferenţa noastră, rănite de indolenţa şi ura cu care le privim, uitând că ele încă mai păstrează, undeva în zidurile mucegăite şi bătute de timp, povestea urbei - cândva stâlp al hotarului românesc...” (citat din proiectul GALATII DE ALTADATA).
        In acest spirit am reinnoit in primul rand cunostinta noastra cu cartile dlui.prof.Valentin Bodea, adevarate ferestre in zidurile monumentelor istorice si arhitecturale ale orasului nostru:”MONUMENTELE ISTORICE SI DE ARHITECTURA DIN ORASUL GALATI DIN A DOUA JUMATATE A SECOLULUI AL XIX-LEA -PRIMA JUMATATE A SECOLULUI AL XX-LEA”-vol.1 si 2, dar si cu o alta fereastra a sufletului-cartea domnului Corneliu Stoica, “MONUMENTE RELIGIOASE DIN ORASUL GALATI”.
Am facut apoi  o a doua cunostinta importanta-cu pagina de internet dedicata proiectului GALATII DE ALTADATA,proiect cultural realizat de Asociatia pentru Tranzitia Urbana si Primaria Municipiului Galati si finantat de Uniunea Arhitectilor din Romania;iata linkul:
Folosind cunostintele si talentul nostru am “construit” propriile noastre ferestre in zidurile a doua institutii galatene: Casa Tinc si Biserica Precista, pregatind un colaj din desenele noastre,desene mai timide sau mai hotarate ale celor doua monumente istorice.
Odata ce am deschis ferestrele, am lasat sa intre si gandurile noastre,sub forma  unor fluturasi si a unor frunze de toamna,care,in zborul lor,ne vor purta mesajele scrise cu dorinta de a insufleti zidurile uitate,de a le face sa retraiasca sub puterea cuvintelor si a memoriei copilariei.
In final, din fluturii si frunzele patrunse pe ferestre ne vom stradui sa dam forma unui porumbel,gata sa transmita mai departe aceste mesaje ,dar si sa se intoarca la noi.
“Galaţiul rămâne în continuare un oraş fascinant, în care istoria bătrânului port dunărean se împleteşte cu cea a caselor boiereşti în care au locuit cândva negustori, oameni politici, bancheri, medici, avocaţi etc. sau a palatelor construite ca sedii administrative, precum Palatul Administrativ, Palatul de Justiţie, Palatul Comisiei Europene a Dunării, etc. Gălăţenii îşi amintesc de familii celebre din istoria oraşului, care au locuit în aceste case sau palate, cum ar fi: Balş, Mantu, Macri, Plesnilă, Robescu etc. sau de membrii Comisiei Europene a Dunării, care locuiau în diverse case închiriate în oraşul Galaţi şi care se întâlneau în Palatul Comisiei Europene a Dunării, actualul sediu al Bibliotecii ,,V.A. Urechia“.”(aceeasi sursa citata)

SI NOI SUNTEM GALATENI!

Material realizat de prof. lb. engleza Tomoila Doina 








7 nov. 2013

Poezia, printre artisti, la ea acasa



Poezie „La Fani” - geamantanul cu poeme și alte texte –

    30 octombrie 2013, invitați: Alina Simona Dragomir, Simona Toma, Victor Cilinca; organizatori/moderatori: Angela Baciu alaturi de actorul Vlad Vasiliu.
            La invitația doamnei  Daniela Vlad, elevii de la cursul de comunicare și maniere, împreună cu prof. Cărăușu Nicoleta au participat la evenimentul precizat anterior, desfășurat la Cafeneaua artiștilor, aferentă Teatrului Dramatic „ Fani Tardini”, Galați. S-au lansat cărți de poezii, s-au citit versuri, s-au încropit dialoguri cu scriitorii si actorii prezenți.  











Au inceput cursurile de comunicare si maniere



De la începutul lui octombrie, elevii claselor a VI-a A si a VI-a B au început cursurile de Comunicare si maniere cu doamna Dana Vlad.





5 nov. 2013

Parada de Halloween

In saptamana de Halloween unitatea scolara a desfasurat diferite activitati specifice si vom povesti in imagini.