21 apr. 2015

PRINTRE FLORILE POEZIEI

      

            Într-o lume în care totul este făcut în fugă, iar date importante ale culturii sunt trecute cu vederea sau aniversate în mare grabă, în Şcoala Gimnazială Nr.17 Galaţi,la biblioteca şcolii s-a sărbătorit în data de 23 martie – Ziua Internaţională a Poeziei ( declarată de UNESCO în anul 1999 pentru a fi sărbătorita în data de 21 martie), cu tema “PRINTRE FLORILE POEZIEI”
           În parteneriat cu catedra de limba şi literatură română şi sprijinul doamnei director prof.Anca Barbu,ne-am propus să menţinem vie imaginea culturii româneşti,precum şi stabilirea unui dialog între poezie si alte genuri de creaţie, în acest context  noi devenind  îndrumători culturali într-o perioadă în care tehnologia avansează într-un ritm extrem de rapid, orientând elevii să apeleze la carte, să aprecieze lectura,în această zi poezia.
             Sub inspiraţia cuvintelor rostite de o elevă şi anume” florile sunt mici bucăţele rupte de Dumnezeu din sufletele celor buni,iar apoi plantate cu mare grijă pentru a fi sigur că înfloresc”,au început să crească minunatele ganduri şi emoţii ale elevilor clasei a V-a A,sărbătorind printr-o incursiune inedită într-un univers detaşat de realitatea cotidiană(sala de clasă) arta florilor regasite în poezie,pictură şi muzică.
            Doamna bibliotecar Genoveva Manea a adus literatura în faţa copiilor printr-o expoziţie de carte , texte nestudiate  –  poezie populară :  Magda Isanos, Alexandru  Macedonscki,Al.Philippide,Ioan Alexandru,Dimitrie Anghel. Liricul a fost scăldat în muzica lui Chopin şi a lui Tudor Gheorghe, acompaniată vizual  de acuarelele artistei Constanţa Abălaşei Donosă.
           Elevii au pătruns într-o lume nouă, modelatoare de sentimente, cu ochii miraţi de frumuseţile ascunse lor până atunci. Poezia a generat emoţia, muzica a întreţinut-o, iar pictura a materializat-o în idei calde sub vârful stiloului. Pornind de la o definiţie personală a florilor(la început cu evidente nuanţe ecologice), elevii clasei a V-a A au elaborat individual  o grădina suspendată pe idei – dialog intre o floare din vază şi o floare din pământ, monolog al unei roze ce se stinge,povestea unui crin. Pentru a-şi dovedi creativitatea ,originalitatea si pentru a-şi deprinde capacitatea de a munci în echipă,elevii au lucrat în continuare pe grupe,dând frâu liber imaginaţiei şi cuvintelor în urma celor auzite şi vizualizate,au realizat portofolii cuprinzând desene,scurte compuneri,eseuri, iar liderii de grup şi-au prezentat cât de bine au putut  în faţa celor prezenţi creaţiile.În semn de apreciere ,cele mai frumoase portofolii au fost expuse pe holul şcolii, la loc de cinste.
           Întâlnirea a lansat un portofoliu „Sentiment şi poezie”  care va fi mărturie a vizitelor viitoare în biblioteca şcolii,printre poeţi necunoscuţi şi versuri deschizătoare de inimi,pentru păstrarea culturii şi a valorilor naţionale,care să se fixeze cât mai bine în mintea elevilor.
              La sfârşitul activităţii elevii partcipanţi ,au ajuns la concluzia că astfel de activităţi păstreză vie amintirea celui care a lăsat o poezie, o operă nemuritoare.


           Profesor Anca Barbu,bibliotecar, Genoveva Manea,Şcoala Gimnazială Nr.17 Galaţi





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu