5 dec. 2013

Tradiții și obiceiuri la româniTradiții și obiceiuri la români – activitate la Centrul Cultural Dunărea de Jos, Galați           Vineri, 29 noiembrie 2013, cu toții am sărbătorit celebra noapte a Sfântului Andrei – o noapte tainică și plină de mistere, despre care se spune că înlesnește comunicarea dintre cele două lumi, a oamenilor și a spiritelor.
        Câțiva elevi pasionați de obiceiuri și tradiții românești, de la clasa a VIII-a B, împreună cu prof. Afloroae Aurelia (Istorie) și Gohoreanu Anca (Limba și literatura română) au participat la activitatea dedicată acestei sărbători, organizată la Centrul Cultural Dunărea de Jos. Activitatea a avut ca temă prezentarea diferitelor tradiții, credințe, obiceiuri și superstiții legate de anotimpul rece. Elevii noștri s-au remarcat între echipele participante, fiind felicitați de reprezentanții celorlalte școli invitate, dinte care menționăm Școala Nr. 1 Frumușița, Școala Sfinții Împărați, Școala Gimnazială Nr. 16, etc.
       Echipa formată din elevii: Tudor Alexandra, Rață Andreea, Tănase Lucian, Bucur Laura, Mihăilă George, Zaharia George, Oană Ștefan, Popa Cecilia, Midoi Eugen a făcut cinste școlii noastre, dramatizând o scurtă scenetă legată de obiceiul ghicirii ursitului. Conform acesteia, tânăra Ilincuța (Tudor Alexandra) e sfătuită de mama sa (Rață Andreea) să își așeze sub pernă 41 de boabe de grâu pentru a-și visa ursitul, pe Sandu (Tănase Lucian). Însă această practică magică divinatorie trebuie făcută cu mare grijă, întrucât în această seară se deschid cerurile, iar strigoii vii și morți cutreieră liber prin lumea oamenilor.
          Pentru întreaga punere în scenă, elevii au fost răsplătiți cu diplome.
          Prezentăm și câteva fotografii de la activitate.

                                                                                                                           Organizatori:
                                                                                                     Prof. Afloroae Aurelia, Gohoreanu Anca 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu